Recycling

Gebruikt textiel – grondstof voor nieuw

Textiel is van nature een grondstof. Deze grondstof mag niet verloren gaan en moet intact blijven om de natuurlijke hulpbronnen te behouden. Tevens is het belangrijk dat wij een bijdrage leveren aan het verminderen van de totale milieuschade.

Samen circulair

Textiel Bank Nederland levert een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het milieu en het behoud van grondstofbronnen door jaarlijks 9,5 miljoen textiel in te zamelen. Textiel Bank Nederland heeft een uitstekend hergebruik- en recyclingpercentage van maar liefst 95 procent.

Medemogelijk door hoogwaardige fijn sortering bereikt Textiel Bank Nederland 55 procent bruikbaar textiel. Het percentage van Textiel Bank Nederland komt ver boven het gemiddelde in de Europese industrie. Het percentage in de Europese industrie ligt 25% lager dan bij Textiel Bank Nederland.

De overige 45 procent van het textiel wordt zorgvuldig geanalyseerd. Het textiel dat niet hergebruikt wordt, komt in het recyclingproces. In het recyclingproces wordt het textiel omgezet tot vezels, poetsdoeken, isolatiematerialen, hoezen en nieuwe textielproductie. Textiel Bank Nederland is gespecialiseerd in het op maat snijden en distribueren van de poetslappen.

Slechts 5 procent van de ingezamelde items via de textielcontainer zijn beschadigd door olie- en verfvlekken, een hoog vochtgehalte of restafval. Dankzij de inspanningen heeft Textiel Bank Nederland de afgelopen jaren de hoeveelheid restafval verminderd – in lijn met onze ‘Zero Waste’-filosofie.

Jaarlijks verzamelen we

9,5 miljoen textiel

1 kilo textielinzameling bespaart

3,432 gram co2 besparing

Hergebruik- en recyclingpercentage

maar liefst 95%