Verwerking

In de keten van het inzamelen, sorteren, hergebruiken en recyclen bepaalt het sorteren de economische en ecologische waarde van het gebruikte textiel. Textiel Bank Nederland behaalt tijdens het sorteren een bovengemiddelde tweedehandswaarde van ongeveer 55 procent. Het gemiddelde van de Europese industrie ligt tussen de 30 en 35 procent.

Efficiënt sorteren

Het efficiënt sorteren filtert het bruikbaar tweedehands textiel uit het ingezamelde en afgedankte textiel. Dit betekent dat het niet in de verbrandingsoven terechtkomt, maar in de textielcyclus blijft. Het bruikbaar textiel wordt uitgedeeld aan minderbedeelden en vluchtelingen in Nederland. Het overige gedeelte wordt verkocht in nationale en internationale kringloopwinkels. Textiel Bank Nederland maakt het mogelijk voor iedereen om in aanmerking te komen voor draagbare kleding.

Textiel in de textielcyclus behouden

Spraakgestuurde sorteersystemen

In Nederland beschikt Textiel Bank Nederland over de modernste, spraakgestuurde sorteersystemen van Europa om een hoogwaardige sortering te garanderen. Desalniettemin zijn het de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het grootste gedeelte van het sorteerwerk. Het opgeleide personeel sorteert alle textielvormen met de hand en classificeert het op basis van circa 400 verschillende criteria.

Circa 45 procent van de verzamelde items wordt gecategoriseerd als ‘niet meer draagbaar’ en wordt verdeeld onder de volgende percentages

  • 20 procent wordt verwerkt tot poetsdoeken.
  • 20 procent wordt recyclet tot grondstoffen en isolatiematerialen.
  • 5 procent van het totale ingezamelde volume wordt verbrand.
Vraag een container aan